Història

/Història
Història2017-03-02T19:17:36+00:00

El 17 de Gener de 1961, en Jaume Estrada, es va dirigir cap el “Bar Emilio” i dirigint-se a la gent allà present, va dir: “Ja està bé, fins i tot fa vergonya. Els pobles veïns celebren la festa de Sant Antoni i aquí en aquest poble sense fer res…”

S’ho parlaren, en Jaume Estrada i en Lluís Valls i decidiren fundar una junta que fou composada per: Mossèn Enric Flamis, rector de Sant Fèlix, en Jaume Estrada, en Lluís Valls, en Jaume Castellà, en Pere Puigdomènech i en Baldiri Duran.

Es celebrà la primera festa, en honor a Sant Antoni, el 17 de Gener de 1962. La junta va convidar a tots els pagesos del poble a participar amb els seus carros i cavalls. La diada fou declarada festa local de la Vila.

Durant set anys la celebració de la festa de Sant Antoni Abat, es va fer ininterrompudament fins l’any 1969. En aquest període de temps el poble hi participà amb molta unió i entusiasme.

Des de l’any 1970 la col·laboració del poble amb la Junta va començar a minvar i la Diada de Sant Antoni només es celebrava amb l’Ofici Solemne, acompanyat de la tradicional coca i vi bo que es menjava després a la Sala Parroquial.

El mateix dia, també, es feia un sopar de germanor per a la gent que no volia perdre la tradició. Així va continuar fins l’any 1979.

L’any 1980, tot preparant les carrosses dels reis, s’animaren una colla de jovent del poble per tornar a reviure la tradicional festa de Sant Antoni. Varen cercar informació, a través d’en Lluís Valls, un membre de l’antiga Junta.

L’any 1981 es celebrà novament la Diada amb gran esplendor. En aquesta festa es va fer el sorteig d’un xai, el número del qual no es va vendre, quedant com a fons de la festa i es va decidir fer una carnada per a tots els col·laboradors del poble. La Carnada es realitzà l’octubre del mateix any a Can Galobardes. Gràcies aquest àpat, any rera any es fa la coneguda festa “La Carnada de Germanor”, fins a l’actualitat, en la qual es celebra la Diada de Sant Galderic (Patró de la pagesia catalana)

A partir d’aquest moment, gràcies a l’èxit obtingut i l’entusiasme de la gent, en Lluís Valls, amb la resta dels membres de l’equip van promoure la creació d’una nova Junta, lliurant els llibres i estats de comptes que en aquells moments es confeccionaven.

La nova Junta la composaren: en Miquel Castellà, en Jaume Vinyets, en Julià Estrada, n’Antoni Riveiro i en Joan Pous.

Avui estem situats en el període d’Expansió. El nom d’aquesta etapa és conseqüència d’una nova visió, d’una nova concepció del que han de ser les entitats culturals modernes.

Aquest canvi de visió està fonamentat en quatre punts bàsics que desenvolupen la filosofia de les anomenades “Activitats Culturals”:
1 · Les Activitats Culturals han de tenir un funcionament autònom. Dirigides per socis que tinguin plena llibertat de moviments però, amb coordinació amb la Junta, la qual regula la qüestió econòmica i utilitza els seus canals de difusió per donar a conèixer cada una de les activitats.
2 · Proporcionar una oferta molt variada de caire cultural, de divulgació de Canovelles i de Catalunya, amb la finalitat que qualsevol persona pugui accedir a la temàtica que més li interessi.
3 · Aquestes ofertes culturals han d’estar autofinançades per elles mateixes, en la mesura del possible.
4 · Obrir la nostra Entitat a qualsevol persona del nostre poble, comarca o país. Aquesta sempre serà la nostra millor publicitat i ens garantirà un futur sòlid.

La gent ha acceptat molt bé aquest sistema de fer cultura i producte d’aquesta bona acollida han estat les grans fites aconseguides des de mitjans del 1994. En quinze anys de vigència d’aquest sistema hem doblat el nombre de socis de L’Entitat avui som més de dues centes cinquanta famílies que creiem en aquest projecte.

Actualment la nostra Associació diferencia les seves activitats en dos grans blocs:

·· Activitats genuïnes:

Aquestes són totes aquelles diades o festes històriques, les quals són organitzades i desenvolupades per la pròpia Junta Directiva i tenen una protecció total.
– Diada de Sant Antoni Abat > Gener
– Aplec de Canovelles > Dilluns de Pasqua
– Marxa Canovelles – Montserrat > Abril
– Excursió de Primavera > Primavera
– Carnada de Germanor > Octubre
– Castanyada > Octubre
– Els Pastorets > Nadal

·· Activitats culturals:

Són totes les seccions que es creen a voluntat de la massa social i que han de regir-se pels quatre punts anteriorment esmentats.
– Centre Excursionista
– Colla de Ball de Gitanes
– Revista “Gent de Canovelles”
– Secció de Balls de Saló
– Secció de Noves tecnologies (www.lacomi.org)
– Secció de Relacions Ciutadanes
– Secció de Sardanes
– Secció del Mil·lenari de Canovelles
– Secció Teatral (amb els grups “l’Aplec, Cumulonimbus i l’Aplec Júnior”)
– Secció d’Estudis
– Barretina Jove
– Secció de Colla Bastonera

Com a dada a tenir en compte hem d’esmentar que durant tot l’exercici del 2008 vàrem aplegar a gairebé vuit mil Persones en les cinquanta activitats que vam organitzar.

Més de 50 anys al servei de la Tradició, la Cultura i l’esbarjo

El Mil·lenari de Canovelles

Canovelles 1008-2008

Comissió Sant Antoni Abat va presentar un projecte. La major part de les seves propostes s’han realitzat. Els principals objectius: cohesió social, participació ciutadana, coneixement de la nostra història, imatge. JUNTS HO HEM ACONSEGUIT.

Podem sentir-nos orgullosos perquè ens ha sortit un Mil·lenari com cal, que ha superat totes les expectatives, és clar que no s’esperava menys de tots vosaltres/nosaltres.

Però aquest darrer any no sols ha estat una festa. Un altre dels OBJECTIUS era que tot l’esforç esmerçat no s’esvaís un cop acabat. Els RESULTATS: músiques, danses, cançons, exposicions, publicacions literàries, nous projectes i col·laboració entre les diferents entitats, futur… del que tothom en podrà seguir gaudint, esperem que per molts anys més.

Des del principi, el peu de pàgina d’aquest article ha estat el demanar voluntariat, participació, perquè el Mil·lenari havia de ser de tothom, i així ha estat. I qui hi ha participat no solament n’haurà gaudit, l’haurà VISCUT.

Des de Comissió Sant Antoni Abat us donem les GRÀCIES.

Àngel Sànchez
El Mil·lenari informa
Gent de Canovelles. Núm. 50 (Gener 2009)

LIPDUB del 50è aniversari